6 BOLI care se pot transmite prin SARUT

Sarutul este unul dintre cele mai placute lucruri pe care le putem face intr-o relatie. Din pacate, sarutul nu prezinta un invelis complet roz si presupune niste riscuri. Aceasta dovada de pura afectiune intre doi parteneri poate duce la infectarea cu diverse boli pentru care tratamentul este destul de dificil. Iata care sunt cele 6 boli ce se pot trasmite prin intermediul sarutului.

Meningita:  este o boala pe care o poti lua foarte usor doar respirand intr-un mediu poluat. La fel de usor, meningita poate fi luata si prin intermediul sarutului. Cele mai frecvent intalnite simptome ale meningitei sunt senzitivitatea la lumina, febra, durerile de cap si chiar convulsiile.

Mononucleoza : se poate lua cel mai usor pe calea sarutului, motiv pentru care mai este cunoscuta si sub numele de „boala sarutului”. Acesta afectiune se transmite prin saliva si are ca principale simptome durerea in gat, febra si glandele umflate.

Boala mainii, piciorului si gurii: este o infectie virala contagioasa caracterizata prin dureri de gat, febra, iritatie cu eruptii pe maini, piciosre si fese. Boala mainii, piciorului si gurii este cauzata de virusii din grupul enterovirusilor. Boala mainii, piciorului si gurii se transmite prin contactul direct cu o persoana care are virusul sau cu suprafete si obiecte contaminate. Persoanele bolnave sunt mult mai contagioase in prima saptamana a bolii, insa exista cazuri cand pot raspandi virusul dupa trecerea simptomelor. Infectia este mai frecventa vara si la inceputul iernii.

 

Parodontita: este o infectie severa ce provoaca o inflamatie a tesutului din jurul dintilor. Aceasta boala este provocata de actiunea nefasta a placii dentare si a tartrului, care contin numerosi germeni, asupra tesuturilor de sustinere a dintelui (gingie, os alveolar, cement). Ea se traduce printr-o gingie rosie si umflata care sangereaza la cel mai mic contact, indeosebi in cursul periajului dintilor. Parodontitele cronice, foarte frecvente, afecteaza de obicei adultul in jur de 30 de ani.

Rani la rece: cunoscute si ca herpes sunt vezicule dureroase ce apar pe gura si care se pot transmite si prin sarut. Boala este cauzata de virusul herpex simplex. Infectia cu virusul herpes simplex este deranjanta prin caracterul repetitiv si prin senzatiile neplacute de care se insoteste, iar in plus este si inestetica datorita leziunilor vizibile. Infectiile cu virus herpes simplex sunt de doua feluri: prima infectie si infectiile recurente (adica episoadele de infectie cu herpes care se repeta la intervale variabile de timp).

Chiar daca sunt asemanatoare ca aspect, difera abordarea terapeutica si sansele de vindecare. Herpesul poate fi complet vindecat doar daca este tratata prima infectie, in primele doua zile de la debutul acesteia. Daca nu este surprinsa acesta prima eruptie in timp util, leziunile se usuca si apoi se retrag de pe piele, virusul ramanand in organism in stare latenta, iar veziculele pot sa reapara de fiecare data cand apar variatii in capacitatea de aparare a organismului.
Oreionul: este o boala contagioasa ce se poate raspandi prin saliva. La numai cateva zile dupa ce veti fi infectati, veti incepe sa aveti simptome ca durerile de cap, febra, oboseala, dureri ale muschilor si perderea apetitului.