Ce influenţă poate avea grupa sanguină în întărirea sistemului imunitar?

Rolul grupelor sanguine în menţinerea sănătăţii,  vitalităţii şi chiar controlul greutăţii corporale este un subiect îndelung dezbătut în cercetările medicale. Mai mult decât atât, acestea extind importanta grupei de sânge la nivelul principalelor procese fiziologice, metabolice, dar şi sistemelor cu importanţă majoră pentru întregul organism: sistemul digestiv şi cel imunitar.

Astfel, în funcţie de caracteristicile hematologice ale fiecărei grupe de sânge, sistemul imunitar va acţiona în mod diferit asupra virusurilor, bacteriilor şi afecţiunile provocate de acestea.

Specialistul epidemiolog Dr. Tania Bejan ne sfătuieşte ce alimentaţie este potrivită pentru a susţine sistemul imunitar în lupta împotriva afecţiunilor în funcţie de fiecare grupă de sânge:

“Persoanele cu grupa sanguină 0 pot beneficia din plin de o dietă bogată în proteine din carne, datorită acidităţii mai ridicate a stomacului, care permite metabolizarea acestora. Proteinele asigură sănătatea ţesuturilor şi contribuie la abilitatea de apărare a corpului. Organismul grupei A este fortificat cel mai eficient de o dietă vegetariană în cadrul căreia recomand să includă şi fibre din cereale şi fasole.

Din cauza predispoziţiei la diabet a  grupei B, aceştia trebuie să evite seminţele şi nucile sau alunele, din cauza conţinutului de proteine ce dezechilibrează producţia de insulină. Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantităţi mari de proteine animale. Soluţia optimă constă în porţii mici şi dese. Însă trebuie să ţinem cont de faptul că fiecare om este unic, avem nevoi nutriţionale diferite şi de aceea singura modalitate de a menţine sănătatea sau de a vindeca boala este adaptarea hranei la nevoile specifice fiecărui individ. “