România are acum cel stufos guvern din Europa. Avem 130 de secretari de stat de 8 ori mai mulţi decât Franţa care are doar 17

Pe motiv că „nu au chimie” şi nu îşi cunosc subalternii, miniştrii cabinetului Dăncilă vor să dea afară o parte dintre cei peste 130 de secretari de stat şi să îşi aducă oamenii lor.

Şefii de organizaţie din toată ţara au venit, miercuri, la Bucureşti cu liste şi nume pregătite. România are acum cel stufos guvern din Europa, inclusiv la nivelul doi. Avem de 8 ori mai mulţi decât Franţa, de exemplu.

Social-democraţii s-au adunat să schimbe gardă în ministere. Asta după ce au constatat, odată cu schimbarea lui Mihai Tudose de la şefia Guvernului, ca în stufosul aparat de lucru al Executivului care număra aproximativ 135 de secret@ri, peste jumătate dintre cei care ocupa aceste funcţii sunt oamenii foştilor premieri Mihai Tudose, Sorin Grindeanu sau chiar Dacian Ciolos.

Potrivit unor surse, sunt 78 dintre acestia nu şi-i asumă nicio organizaţie din teritoriu, iar şeful PSD Liviu Dragnea a precizat că 27 din cei 96 care au fost evaluaţi până acum vor fi înlocuiţi.

Viorica Dancilă: „Deocamdată nu am vorbit despre schimbări punctuale. Am văzut care e situaţia la nivel de fiecare minister în parte, avem ministere unde avem nevoie de secretari de stat, că sunt posturi vacante.”

Miniştrii din cabinetul Dancilă au evaluat oamenii din subordine şi mulţi s-au plâns că nu comunică şi „nu au chimie” cu subalternii, pe care nici nu-i cunosc.

Dumitru Buzatu, şeful PSD Vaslui: „Trebuie să fie o legătură cu miniştri, să fie pe aceeaşi lungime de undă.”

Şerban Valeca, PSD Argeş: „Despre mulţi nu ştiu ai cui sunt sunt. De mult timp au rămas acolo şi nu-i mai recunoaşte nimeni. Eu am unul la Ministerul Dezvoltării şi mai vreau unul la Transporturi.”

Cu peste 130 de secretari de stat, care la rândul lor au în subordine subsecretari şi şefi de agenţii, România are, de departe, cel mai mare aparat de lucru al guvernului din Europa. La o populaţie de trei ori mai numeroasă, francezii au 17 portofolii de miniştri şi 21 de consilieri de stat, iar italienii 33.

La noi, doar în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene numai vârful organigramei cuprinde un ministru, un alt ministru delegat, 7 secretari de stat, 4 subsecretari de stat, un secretar general cu doi adjuncţi. În plus, mai există alţi 7 directori de departamente care sunt, de fapt, cei care execută sarcinile şi nu pot fi schimbaţi politic.

Cheltuielile unei astfel de structuri de conducere sunt enorme, având în vedere că după nouă grilă castiva aproape 9.000 de lei, la care se adauga şi cheltuielile de serviciu, de la birou, aparatură, maşină, până la diurne, deplasări, dar şi funcţionari care să se ocupe doar de respectivul secretar de stat.