Noul tip de serviciu militar, cu durata de trei luni, intra in vigoare de la 1 ianuarie. Cati tineri vor fi „luati la oaste”

61829353

Mihnea Motoc a mai afirmat ca se are deja in vedere o prioritate in sensul ca se va merge pe alegerea celor care nu au un background militar, dar detin cunostintele necesare pentru a se familiariza mai usor cu tehnologia moderna cu care operam la ora actuala in armata.

 

Acesta a mai mentionat ca pentru anul viitor este estimat un numar de 2.700 de rezervisti voluntari care sa fie inclusi in respectivul program de formare militara.

„La ora actuala suntem intr-o faza avansata de pregatire a normelor metodologice pentru ca legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017, deja avem in vedere o prioritate, vom merge mai ales pe cei care nu au background militar, dar au cunostintele necesare pentru a se familiariza mai usor cu tehnologia moderna cu care operam la ora actuala in armata, cu procedurile pe care le avem si contam pe o cifra estimativa pentru 2017 de 2.700 de rezervisti voluntari care ar fi antrenati in acest proces. Reactia pozitiva pe care am inregistrat-o pana acum din partea opiniei publice, e clar ca se constientizeaza nevoia de a avea o rezerva disponibila, bine pregatita, de a intari capacitatea noastra de aparare mai ales in vremurile pe care le traim, dar cred ca este si un fenomen de ordin social in sensul ca se resimte in formarea tinerilor, lipsa unei verigi pe care cred ca o vom complini prin acest program suplu”, a mai spus Mihnea Motoc.

Ministrul a adaugat ca, in prezent, Armata Romana numara aproximativ 80.000 de efective, „peste 50.000 de militari avand experienta teatrelor de operatii”.

Saptamana trecuta, Mihnea Motoc s-a declarat de acord cu ideea unui general de a inlocui armata obligatorie cu „pregatire militara voluntara pentru tineri”, dupa cum au relatat Stirile PRO TV.