Comuna cu piscină, teren de sport cu nocturnă, muzeu al satului şi parcuri rustice, condusă de peste 26 de ani de un învăţător

„Acest muzeu, dotat cu obiecte aduse de localnici, este un loc de istorie locală, un univers al comunei. Oamenii sunt solidari şi oferă tot felul de obiecte de uz casnic, lucrul pământului, meşteşuguri. Occidentul ne învaţă să le preţuim şi este păcat să nu o facem, din moment ce le avem”, afirmă primarul Diaconu.

În acest an, edilul din Pădureni şi-a propus să construiască şi un sat de vacanţă, cu 36 de locuri de cazare, prin care să ofere posibilitatea turiştilor să viziteze comuna şi întreaga zonă.

Încă din anul 2005, primarul din Pădureni a început să acceseze fondurile europene, mai întâi cele de preaderare SAPARD şi PHARE. Astfel, s-a asfalt un drum comunal de 4,7 kilometri între Pădureni şi Davideşti, s-au realizat canalizarea şi staţia de epurare în Pădureni şi Ivăneşti, s-a implementat sistemul de colectare selectivă a deşeurilor în toate cele şapte sate ale comunei şi s-a construit un centru de zi de tip after school pentru 30 de copii aflaţi în dificultate.

De asemenea, cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii a fost extinsă şi modernizată Şcoala Gimnazială Pădureni, s-au reabilitat dispensarul medical, farmacia, cabinetul stomatologic, Centrul Cultural, Biblioteca Comunală şi Teatrul de Vară, cu o capacitate de 1.560 de locuri.

„Totul facem în regie proprie. La câtă treabă avem, sâmbăta şi duminica ne cam încurcă”

Cu excepţia lucrărilor mari, de infrastructură, investiţiile din Pădureni au fost realizate în regie proprie. Primarul a înfiinţat un serviciu public de gospodărie comunală, cu 11 angajaţi, pe care l-a dotat cu buldoexcavator, autogreder, autospeciale de ambulanţă şi pompieri aduse din Franţa, tractor cu remorcă şi, poate cel mai important, un atelier mecanic, un gater şi un atelier de tâmplărie.

„Acest serviciu se ocupă de întreţinerea instituţiilor publice, de transport şcolar, de întreţinerea reţelelor de apă şi canalizare, de cele 15,5 hectare de spaţii verzi amenajate în comună în jurul instituţiilor. Însă tot ce vedeţi în comună este făcut după gândirea mea. Am un biblioraft întreg cu schiţele la toate investiţiile pe care le vedeţi în comună. Eu le explic angajaţilor ce trebuie să facă şi ei le pun în practică. Totul este făcut în regie proprie, de la garduri şi bănci, până la rigole şi poduri. Atunci când ne vin lemnele de foc pentru iarnă, întâi selectăm lemnul pentru construcţii. Deci se pot face multe prin autogospodărire, fără fonduri europene sau pomeni de la Guvern. Şi este foarte mult de lucru. Chiar glumeam cu angajaţii în Primărie şi le spuneam că, la câtă treabă avem, sâmbăta şi duminica ne cam încurcă”, explică primarul Temistocle Diaconu.

primarul-diaconu-aratand-schitele-sale-dupa-care-a-modernizat-co

Edilul din Pădureni susţine că este nevoit să se descurce pentru a moderniza şi întreţine comuna cu bugetul propriu, unul mic, de doar 3,2 milioane de lei pe an, în condiţiile în care nu are agenţi economici importanţi. Cei mai mari angajatori sunt două ateliere de încălţăminte, în care muncesc 16 angajaţi.

Ajuns la finalul celui de-al şaselea mandat, merit pentru care a primit şi distincţia de „primar de şase stele” din partea Asociaţiei Comunelor din România, Temistocle Diaconu nu se gândeşte să se retragă de la conducerea Primăriei Pădureni. Îşi doreşte să mai realizeze aducţiunile cu apă în Rusca şi Leoşti şi să termine anul acesta pietruirea tuturor uliţelor din cele şapte sate componente ale comunei.

De asemenea, vrea să construiască un centru pentru persoane de vârsta a treia şi o piaţă agroalimentară şi să asfalteze cei 3,5 kilometri de drum dintre Pădureni şi Rusca, investiţie cu care ar finaliza asfaltarea tuturor drumurilor de legătură dintre satele componente.

„Cea mai tristă ar fi despărţirea de oameni. M-am legat de echipa de la Primărie, cu unii dintre angajaţi lucrând de zeci de ani. Am şi o tristeţe în suflet, aceea că nu am timp să trec pe la oameni şi să stau cu ei la un pahar de vin. Am şi unele remuşcări: nu mi-am dat seama când au îmbătrânit părinţii şi când au crescut copiii. Însă sunt mulţumit sufleteşte că am făcut un renume din comună. Dacă aş avea fonduri, nu aş dormi nici noaptea”, mărturiseşte Temistocle Diaconu.

Primarul din Pădureni are şi mulţumirea că a reuşit, în această zonă săracă a ţării, să schimbe mentalitatea oamenilor şi să-i determine să facă lucruri bune.

„Principala mea preocupare a fost comuna. Nu am avut timp de afaceri şi nu am putut să-mi fac proprietăţi. Nu pentru că nu ar trebui, dar, ca primar, nu ai timp pentru că sunt atâtea de făcut, zilnic. Nu este o lozincă. Comunitatea aşteaptă să înnoieşti cât mai mult şi, de aceea, exigenţa este firească. De exemplu, dacă într-un sat ai apă, vor şi ceilalţi, pentru că sunt din aceeaşi comună. Omul îşi doreşte să fie în rândul celor civilizaţi, ceea ce este firesc. Asta înseamnă apă şi drumuri, cu prioritate, învăţământ, sănătate, instituţii de cultură şi de cult. Dacă vrei să vezi o comunitate, întâi du-te şi uită-te cum arată cimitirul. Asta dovedeşte dacă ai sau nu respect faţă de înaintaşii tăi. În altă ordine de idei, strădania mea a fost să atrag admiraţia pentru comunitatea noastră. Am satisfacţia şi onoarea să vină primari, consilii locale, chiar şi din Republica Moldova, să vadă cum se face administraţie. Ce stimul mai bun ar putea fi pentru a continua?”, se întreabă primarul Temistocle Diaconu.

După un interimat de doi ani, Temistocle Diaconu a câştigat primul mandat de primar în 1992, ca independent, iar apoi, în 1995, s-a înscris în PDSR. De atunci, nu a mai schimbat culoarea politică şi, în 5 iunie, candidează pentru al şaptea mandat din partea PSD. În cursa electorală din Pădureni s-au înscris alţi trei candidaţi, de la PNL, ALDE şi FDIN.    

 


Comments

6 răspunsuri la „Comuna cu piscină, teren de sport cu nocturnă, muzeu al satului şi parcuri rustice, condusă de peste 26 de ani de un învăţător”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *