AMENINTARE DIRECTA a lui Putin la adresa noastra : „Pana acum au trait linistiti, dar de acum incolo…”

Desfasurarea de elemente ale sistemului antiracheta american in Romania complica situatia internationala in jurul Rusiei, a declarat vineri presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in timpul unei reuniuni centrate pe dezvoltarea industriei militare ruse, informeaza agentia de presa TASS, citata de Agerpres.

‘Evenimentele recente arata ca situatia nu devine mai buna. Din pacate, ea se agraveaza, dat fiind punerea in aplicare acum in Romania a statiei de radiolocatie, in calitate de element al sistemului de aparare antiracheta american’, a subliniat Putin.

De asemenea, potrivit liderului rus, actuala desfasurare de elemente ale sistemului american antiracheta in Europa ‘nu este aparare, ci majorarea potentialului nuclear’.

‘Daca, folosindu-si posibilitatile in mass-media internationale, ei mai pot sa induca in eroare pe cineva ca acest lucru nu ameninta Rusia sau ca este vorba exclusiv de un sistem defensiv, pe cei prezenti aici, la aceasta masa, nimeni nu-i poate induce in eroare. Catusi de putin acestea nu sunt sisteme defensive, ci parte a potentialului nuclear strategic al SUA,desfasurat la periferie’, a subliniat Putin. Presedintele rus a precizat ca prin ‘periferie’intelege Europa de Est.

 

De asemenea, potrivit lui Putin, ‘oamenii care au luat decizia privind desfasurarea de elemente ale sistemului american antiracheta pe teritoriul tarii lor trebuie sa stie ca pana acum ei au trait linistit, nu tocmai in saracie si in securitate, insa, dupa amplasarea de elemente antiracheta, Moscova este nevoita sa se gandeasca sa pareze amenintarile care apar la adresa securitatii Federatiei Ruse.’

In afara de aceasta, liderul rus a declarat ca astfel de actiuni ale SUA constituie o incalcare a Tratatului privind lichidarea rachetelor cu raza scurta si medie de actiune, deoarece sistemele de lansare care vor fi amplasate in Romania si Polonia vor putea utiliza astfel de rachete.

Referitor la sistemul antiracheta al NATO, seful statului rus a amintit ca Moscova si-a exprimat de nenumarate ori ingrijorarile si si-a propus cooperarea cu partenerii americani, propunere care a fost respinsa.

Totodata, el a atentionat ca Rusia isi modifica in permanenta planurile in ceea ce priveste constructia fortelor sale armate, in functie de schimbarile pe care le inregistreaza situatia internationala.

Baza de la Deveselu a devenit joi prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului american antiracheta care ar trebui sa protejeze Europa de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Pozitia oficiala a NATO, exprimata si la ceremonia de joi, este ca scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv si obiectivul sau este de a descuraja actiuni agresive din partea unor state cu veleitati nucleare din Asia si Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.

In schimb, Rusia considera ca acest scut afecteaza echilibrul strategic si ii ameninta securitatea.


Comments

5 răspunsuri la „AMENINTARE DIRECTA a lui Putin la adresa noastra : „Pana acum au trait linistiti, dar de acum incolo…””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *